ASIRLARDIR İNSAN FİZYONOMİSİNİN DEVASA BESİNİ KEFİR
Kökeni Kafkas Dağlarında yaşayan topluluklara dayanan ve günümüzde dünyanın pek çok ülkesinde tüketilen kefir kısaca fermente süttür. Bazı kaynaklarda kefir adının Türkçe keyif’ten türetildiği belirtilmektedir.
Kefir inek, koyun ve keçi
sütünden hazırlanabilir.
Fermantasyon sürecinden
geçtiği için tatı hafif ekşidir. Sütten farkı iyi olarak tabir
edilen ve sindirime yardımcı olan
bakterilerden süte oranla daha çok içermesi
ve kısa sürede bağırsak hareketi sağlamasıdır. Aynı zamanda, genel sağlığa
katkıda bulunduğu bilinen pek çok
vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir içecektir.
KEFİRİN FAYDALARI NELERDİR?
Sindirime yardımcı olan bakteriler laktobasiller bakımından zengin olan kefir, sindirim sorunu bulunanlar,
kabızlık ve hazımsızlık çekenler için ideal bir içecektir. Sütten farkı, hem daha
çok probiyotik içermesi hem
de laktoz intoleransı bulunanlar tarafından da tüketilebilmesidir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirim sisteminde
mevcut bakteri ve mikropların temizlenmesine yardımcı olur mide ülserine
neden olan helikobakter pilori isimli
bakteriyi öldürür ve antibiyotik özelliği vardır. Kefirde bulunan B12, B1
biotin ve K vitaminleri genel sağlığa
katkıda bulunur. Yüksek kalsiyum ve magnezyum içeriği ile
kemik sağlığını korur ve kemik
kaybını önlemeye yardımcıdır.
KEFİR VE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ
Kefirde bulunan bazı bileşenler bağışıklık sisteminin düzenlemesinde
önemli rol oynamaktadır bu nedenle bağışıklık sistemi sorunlarından kaynaklanan çeşitli
alerjilere iyi gelir ve genel
olarak iltihaplanmayı önler.
Yapılan çalışmalarda kefirde bulunan bakterilerin vücudun alerjik tepkiler vermesine neden olan IGE üretimini baskıladığı tespit edilmiştir. Kefirin faydaları hakkında yapılan bir diyer araştırmaya göre, düzenli olarak kefir tüketmek tümör gelişimini önlüyor ve bu özelliği ile karserin ilerlemesini durdurmak için kullanılabilecek gıdalar arasında gösteriliyor Ancak bu konuda yapılan bilimsel çalışma sayısı oldukça az ve daha çok araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Yapılan çalışmalarda kefirde bulunan bakterilerin vücudun alerjik tepkiler vermesine neden olan IGE üretimini baskıladığı tespit edilmiştir. Kefirin faydaları hakkında yapılan bir diyer araştırmaya göre, düzenli olarak kefir tüketmek tümör gelişimini önlüyor ve bu özelliği ile karserin ilerlemesini durdurmak için kullanılabilecek gıdalar arasında gösteriliyor Ancak bu konuda yapılan bilimsel çalışma sayısı oldukça az ve daha çok araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
KEFİRİN BESİN DEĞERİ Bir
bardak kefir yaklaşık 150 kaloridir ve 8 gram yağ, 30 gram kolesterol, ve 12 gram karbonhidrat
içerir. Protein bakımından oldukça zengin olan kefirin
1 bardağı 8 11 gram protein içermektedir. 1 bardak
kefir içerek günlük A vitamini ihtiyacının % 10’unu ve C vitamini ihtiyacının
% 4’ünü alabilirsiniz. Aynı miktarda kefir 125 mg sodyum, 350 mg potasyum ve 4 gram şeker
içerir.
KEFİRLE YOĞURT ARASINDA NE
FARK VAR
İkisi de mayalanmış süt ile
hazırlanan kefir ve yoğurt görünüş olarak
birbirine benzer. Her iki ürün
arasındaki fark ise birinin
probiyotik üretimine yardımcı
olması diğerinin kendisinin probiyotik olmasıdır.
Yani yoğurt içerdiği bileşenler
ile probiyotik üretimine
katkıda bulunurken kefir
direkt olarak bu mikroorganizmaları
içermektedir Bu özelliği ile sindirim
sorunlarına daha hızlı bir çözüm sunar. Ayrıca kefirde iyi
bakteriler olan bifidobakterler
ve laktobasiller varken, kefirde bu
bakteriler olan bifido bakteriler laktobasiller
varken, kefirde, bu bakterilere
ek olarak lactobacillus ,
caucasus, leuconostoc, asetobacter ve streptokok, gibi bakteriler
bulunmaktadır.
KEFİRİN DİĞER FAYDALARI
Antibiyotik etkisiyle iltihaplı hastalıkların tedavisine yardımcı
olur.
Fazla tuzun ve ödemin atılmasına
yardımcı olur.
Bağırsakları temizler, bakteri ve mikropları öldürür.
Sindirime iyi gelir, kabızlığı önler
Mide ülserinin tedavisinde kullanılır.
Sünüzite iyi gelir.
Enfeksiyonlu hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
Kolesterolü düşürür
Kanserin oluşmasını ve
ilerlemesini önler
Kanserli tümörlerin
gelişimini durdurur.
İçerdiği A vitamini ile göz
sağlığına katkıda bulunur.
Güçlü kemikler ve dişler için önerilir.
Kalp sağlığını korur.
Karaciğere faydalıdır.
Harici olarak kullanıldığından egzama tedavisine yardımcıdır.
Cilde sürüldüğünde sivilce oluşumunu önler
Şişkinliği önler.
Cilt mantarı tedavisine
yardımcıdır.
Mide kraplarını hafifletir.
Akciğer enfeksiyonlarına karşı kullanılır.
KEFİRİN DEZAVANTAJLARI
İçerdiği yüksek kalori nedeniyle fazla tüketimi kilo almanıza neden olabilir. 1 bardak kefir 150 kaloridir ve
NASIL YAPILIR :
Kefir tanelerini temiz cam kavanoza koyun. Kavanozun üstüne işaret koymayınız ileride
kefir taneleri çoğalınca fazla miktarı belirlemeniz açısından iyi olacaktır.
Koydunuz işareti geçen kefir tanelerini başka üretimler için yada başka insanlara vermek için ayıra bilirsin.
Kavanozu süzgeç dökün ve kefir tanelerini süzün kavanozu temizleyerek bundan sonra tekrar kullanabilirsiniz.
Kefir içmeye hazır isterseniz buzdolabında uzun süre saklaya bilirsiniz. Kapalı hava geçirmez bir kapta oda sıcaklığında 1 gün kadar dayanabilir.
_ ZERRİNCE SON
Tweetle
Bizi Takip Edin
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder