ALLERJİK HASTALIKLAR ve GDO lu ÜRÜNLERİN ETKİSİ
GIDA ALERJİSİ
Gıda alerjisine 3 yaşından küçüklerde %8, erişkinlerde %2 sıklığında rastlanır. Gıda alerjisinden sorumlu birkaç özel gıda vardır:Çocuklarda süt, yumurta, yer fıstığı, balık ve fındık ;erişkinlerde ise yer fıstığı, fındık, balık ve kabuklu deniz hayvanları gibi.
Gıda ile ortaya çıkan alerjilerde, deri, mide
bağırsak sistemi ve solunum sistemi , bulguları, ortaya çıkabilir; bunlar
alerji ile ilgili antikorlardır.
ALERJİ NEDİR
Çevremizde yaygın olarak bulunan alerji, bazı keşi,diğer daha
fazla duyarlı olup olmayan) çok daha abartılı bir reaksiyon verirler. Bu
duruma alerji denilmektedir.
Toplumda yaşayan bireylerin yaklaşık %30, alerji, bünye,Bu
kişiler duyarlı oldukları bazı alerjilere karşı özel tipi, antikorlar
aracılığıyla abartılı bir Reaksiyon oluşturur, yeteneğin, bu tip
antikorlara bağlı olarak bazen değişik alerjik hastalıklar ortaya
çıkabilir Ancak tek başına alerjik bünyeye sahip olmak, yani atak olmak
bir hastalık olmayıp alerjik hastalıklara bir çeşit aday olma,
yatkın olma durumudur.
GIDALARA BAĞLI ALERJİK RAHATSIZLIKLAR
Toplumda yaşayan, kişiler, %15-20, bazı gıdalara karşı
alerjisi olduğunu söylerken, yapılan araştırmalarda bu oranın %1- 2 den
fazla olmadığı gösterilmiştir Besin alerjilerine çocuklarda daha sık
rastlanır Yaş ilerledikçe bu durum çoğunlukla ortadan kalkmaktadır. Gıdalar
alerjik olaylar dışında da besin zehirlenmeleri, besin önemli, sorunlara yol
açabilirler ve bunların alerjik olaylar dışında, besin zehirlenmeleri,
besin gibi önemli sorunlara yol açabilirler ve bunların alerjik olaylardan
ayrımı zor olabilir En sıklıkla alerjiye yol açan besinler İnek sütü tavuk
yumurtası, soya fasulyesi ceviz, fındık, balık ile buğday ve diğer tahıllar.
TEDAVİ
En etkili tedavi yöntemi, elbet,teki diğer alerji hastalıkları
tedavisinden farksız olarak duyarlı olunan gıdadan .
uzak durmak, onu yememektir, Tabiî ki bunu söylemek kolay ama
günlük pratikte uygulanması pek o kadar da kolay bir iş değil
Özellikle ülkemizde dışarıda yenen veya hazır olarak alınan
gıdalarda bu ayırımının nasıl yapabileceği önemli bir sorun
hangimiz bakkaldan aldığımız çikolatanın içinde nelerin ve hangi
miktarda olduğunu biliyoruz ki? Alerjik olan kişiler her şeyden önce bir
alerji kliniğinde incelenmeli ve nelere karşı duyarlı oldukları
kesin olarak ortaya çıkmalıdır. Bu ancak bir uzman denetiminde yapılan
bazı deri / kan ve oral provokasyon testleri ile olmaktadır Kişiler bu
esnada yedikleri her gıdayı ve olmuşsa alerjik reaksiyonları bir
not
defterine kaydederek doktoruna yardımcı olur Eğer alerjinin
sebebi tespit edilebilirse, belki de kişiler ömür boyu
bunlardan uzak duracak.
Tabii duyarlık zamanla da kendiliğinden düzelebilmektedir.
Eğer diyet tedavi, ise ve ya hasta uyamıyor, zaman bazı
antibiyotik, alerjik ilaçlar devreye girmektedir.
GENETEĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ÜRÜNLER
Bir canlıya, başka bir canlıdan gen aktarılması
veya genetik yapıya müdahale ile yeni genetik özellikler kazandırılmasını
sağlayan teknolojiye gen teknolojisi
GEDO
Bir canlıya genellikle, farklı türlerden olmak üzere,
adlandırılan bir veya çok genin aktarımı ve
eklenmesiyle elde edilen yeni canlı Genetik olarak
değiştirilmiş.
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ÜRÜNLERİN OLUMSUZ
YÖNLERİ
Bu teknoloji ile elde edilmiş olan, ürünlerin genetik
müdahaleler esnasında arzu edilmeyen ve beklenilmeyen nitelikler
kazanması söz konusu Modern tarım birçok çiftçiyi verimi yüksek tek bir
bitki ve hayvan çeşitlerine yöneltmiştir.
Ancak gıda üreticileri çeşitliliği bir kenara bıraktıklarında, kimi özelliklerle, birlikte çeşitler ve ırklar da ortadan kaybolabilmektedir.
Gen havuzundaki bu hızlı daralma uzmanları kaygılandırmaktadır.
Ancak gıda üreticileri çeşitliliği bir kenara bıraktıklarında, kimi özelliklerle, birlikte çeşitler ve ırklar da ortadan kaybolabilmektedir.
Gen havuzundaki bu hızlı daralma uzmanları kaygılandırmaktadır.
Dünyada 840 milyon insan hala açlık çekmektedir ve bundan çok daha
fazla sayıda insan da yetersiz beslenmeye maruz kalmaktadır. Bu güne denk
sergilenen küresel çabalara dünyadaki açların sayısının azaltılabilme, adına yeterli mesafe alınmamıştır.
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ÜRÜNLERİN OLUMLU
YÖNLERİ
Birim alandan daha fazla verim elde edebilmemizi
sağlayan çeşitlere sahip olabiliriz.
Verimin artma,ve uygulanacak bakım ve mücadele masraflarının
azalması ile maliyetlerin düşmesi.
Besin öğeleri,zenginleştirme imkan ( vitamini, demir katkısı) istenilen katkı ile istenilen, içerikte gıda elde etme şansına sahip olabiliriz ürünlerin içinde yenilebilir aşılar bulundurma imkanı, Aşı yüklemesi, yapılma şansı ile, bir çok hastalığın, mücadelesinde pratik ve ucuz yönteminin sağlanma, mümkün olabilir.
Uygun olmayan şartlarda bile yetişe bilen ürün çeşitleri Çok zor şartlara bile dayana bilen inatçı bir yapıya sahip dayanıklı ürün çeşitlerinin elde edilebilmesi.
Genetik değiştirme çalışmaları halen mısır, pamuk, patates vb ürünlerde zararlılara, soya, pamuk, mısır, kolza, çeltik, vb ürünlerde yabani ot ilaçlarına dayanıklılık patates, çeltik, mısırda, bitki hastalıklarına dayanıklılık ayçiçeği, soya, yerfıstığı, vb ürünlerde bitkisel yağ kalitesinin. artırılması, domates, çilek vb. ürünler, olgunlaşmanın geciktirilmesi ( raf ömrünün uzatılması) domates aroma artırılmasına yönelik çalışmalar
.
Ayrıca genetik değiştirme, çalışma, ineklerde süt üretimini yüzde 10- 15 oranında artıran bir doğal, bir formunu üretmekte, 60 daha, peynir yapımını sağlayacak peynir mayası için gıda enzimlerinin üretimde, besin değeri yüksek gıda üretimi ( örneğin, vitamini) demir içeriği yüksek çeltik,üretim, gibi alanlarda sürdürülüyor.
Besin öğeleri,zenginleştirme imkan ( vitamini, demir katkısı) istenilen katkı ile istenilen, içerikte gıda elde etme şansına sahip olabiliriz ürünlerin içinde yenilebilir aşılar bulundurma imkanı, Aşı yüklemesi, yapılma şansı ile, bir çok hastalığın, mücadelesinde pratik ve ucuz yönteminin sağlanma, mümkün olabilir.
Uygun olmayan şartlarda bile yetişe bilen ürün çeşitleri Çok zor şartlara bile dayana bilen inatçı bir yapıya sahip dayanıklı ürün çeşitlerinin elde edilebilmesi.
Genetik değiştirme çalışmaları halen mısır, pamuk, patates vb ürünlerde zararlılara, soya, pamuk, mısır, kolza, çeltik, vb ürünlerde yabani ot ilaçlarına dayanıklılık patates, çeltik, mısırda, bitki hastalıklarına dayanıklılık ayçiçeği, soya, yerfıstığı, vb ürünlerde bitkisel yağ kalitesinin. artırılması, domates, çilek vb. ürünler, olgunlaşmanın geciktirilmesi ( raf ömrünün uzatılması) domates aroma artırılmasına yönelik çalışmalar
.
Ayrıca genetik değiştirme, çalışma, ineklerde süt üretimini yüzde 10- 15 oranında artıran bir doğal, bir formunu üretmekte, 60 daha, peynir yapımını sağlayacak peynir mayası için gıda enzimlerinin üretimde, besin değeri yüksek gıda üretimi ( örneğin, vitamini) demir içeriği yüksek çeltik,üretim, gibi alanlarda sürdürülüyor.
ORGANİK TARIM VE ORGANİK ÜRÜNLER
Tarımsal üretimde kullanılan kimyasalların ( ilaç, gübre gibi)
olumsuz etkileri, insan ve toplum sağlığı üzerindeki zararlarını artırarak
kendini hissettirmeye başladı.
Tüm bu olumsuz etkilerin ortadan kaldırılması amacı,
kimyasal gübre ve tarımsal savaş ilaçlarının hiç ya da mümkün
olduğu kadar az kullanılması, bunların yerini aynı görevi yapan
organik gübre ve biyolojik savaş yöntemlerinin alması temeline dayanan
Ekolojik tarım sistemi geliştirilmiştir.
organik ürün |
FOSFOR VE NİTRAT
Son yıllarda gerek tarım, ilaçların, gerekse gübre,
bilinçsizce kullanımı bitkisel kullanımı bitkisel üretimde artışın yanında
kalitesiz ve insan sağlığını tehdit edecek ürünlerin ortaya, çıkmasına ve
insan sağlığını tehdit edecek ürünlerin ortaya çıkmasın, neden olmuştur.
Toprağın, derinleri, sızan fosfor ve nitrat tatlı su
kaynaklarına ulaşmakta, bu da insan, evcil hayvan ve yaban
hayatı açısından ciddi problemlere yol açmaktadır Ayrıca
kimyasal tarım ilaçları toprakta birikmekte, bitki sağlığını
olumsuz yönde etkileyerek ekolojik dengeyi bozmaktadır.
ÜRETİMİ BELİRLEYEN TALEP
Ülkemizde, üretilen ekolojik ürünler büyük ölçüde
yurt dışı pazarlara gönderildiğinden ekolojik ürün üretim miktarı ve
çeşitliliği yurt dışından gelen talepler doğrultusunda
şekillenmektedir. ihracat organizasyonunun gerekliğinden dolayı
üretimler, organizasyon kuruluşları tarafından sözleşmeli olarak
çiftçilere yaptırılmaktadır.
Günümüzde, organik, ürün Pazarı giderek büyüyor.
Gıdanın yanı sıra mineral veren bitki, yosun hapı, doğal boyalı giysi organik pamuktan üretilen bebek giysileri,
ekolojik havuz temizleyicileri gibi farklı ürünler bulunduğunu
belirten bir organik ürün üreticisi, yeni yatırımcıları uyararak,
zeytinyağından sabuna, hamam setin turşuya kadar çok geniş
yelpazeye sahip
bir
doğal ürün mağazası açıyor.
ZERRİNCE__
Tweetle
Bizi Takip Edin
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder