YAŞLILIK DÖNEMLERİNDE BESLENME DEĞİŞİKLİKLERİ
Yüz yılımızda yaşam standartlarının yükselmesiyle birlikte ortalama İnsan ömrü de uzamıştır.
Toplumda sayısı giderek artan yaşlıların sağlıklı bir yaşam sürmesi doğru ve yeterli beslenmeyle ilgili olduğundan bu konu büyük bir önem taşır.
Beslenme konusunda gençlik yıllarında başlayan hatalar ilerki yıllarda ağır fiziksel bozuklara yol açabilir.
Yapılan araştırmaya göre Batı toplumlarında insanların yüzde 15 20'sinde yetersiz yüzde 20 30'u ise gereğinden fazla beslenmektedir.
Yeterli bir kalori ihtiyacını karşılayacak kiloyu koruyacak bir beslenme dengeli beslenme ile sağlanır.
BESLENMENİN ÖNEMİ
Yaşlılarda genellikle gelir düzeyinin düşük olması nedeniyle yetersiz kalori içeren günlük 1500 kalori bir beslenme ile vitamin özellikle A C kalsiyum, demir ve çinko eksikliği görülür.
Bu durumda hekimin önerilerine göre vitamin ve mineral desteği sağlanabilir.
Yaşlının beslenme durumunu belirleyen öteki etkenler sosyo ekonomik, durum, yaşlılıkta
vücutta oluşan değişiklikler düşkünlük kronik hastalıklar ile ruhsal sorunlardır. zayıflama ya da şişmanlama ile kemik yapısındaki güçsüzlük düzenli beslenme ve fiziksel
Eğzersizlerle önlenebilir. Bazı besinlerin eksikliği beyin işlevlerinin azalmasına ve davranışlarda değişikliklere neden olabilir Bağışıklık sisteminin işlevleride beslenmeye bağlıdır.
Hasta ya da yatalak yaşlıların hastanelerde kötü beslenmesi yaraların geç iyileşmesine uzun süre yatanlarda yaraların oluşmasına ve hastalığın uzamasına yol açar.
DENGELİ BESLENME
Yaşlı bir insanın, fiziksel durumunu koruması için nasıl beslenmesi gerekir? Yaşlıların besinlerle aldıkları toplam kalorinin yüzde 55 60'ı karbonhidrat, yüzde 25 30' lipitler ve yüzde 15 20'si proteinlerden elde edilmelidir.
Dengeli beslenme için yeterince vitamin ve mineral alınmalıdır. Besinlerdeki kalsiyum miktarı da önemlidir. bu miktar düşük olduğunda kemiklerin dayanıklığı azalır ve osteporoz gelişir.
En önemli kalsiyum kaynakları süt ve süt ürünleri, yeşil sebzeler, pancar, yumurta, baklagiller, ve meyvelerdir.
Besinlerle günde 10 15 mili gram sindirile bilir. demir alınması gerekir. Kandaki alyuvar miktarının azalmaması için krom, bakır, ve çinko da alınmalıdır.
Yaşlılıkta özellikle C ve B'12 vitaminleri de önemlidir. bunların eksikliği zihinsel kapasitesinin azalmasına yol açar.
Yaşlılıkta alkollü içecekler konusunda daha dikkatli olunmalıdır. Yaşlanmayla birlikte
etenolün olumsuz etkileri ve vücudun alkole karşı duyarlılığı artar. Özellikle yaşlılarda kronik hastalıklar ve bu hastalıklar nedeniyle kullanılan ilaçlar alkolün verebileceği zararı artırabilir.
Alkol yaşlanmayı hızlandırır, uyarıcıdan çok baskılayıcı etkisi olduğundan zihinsel işlevleri yavaşlatır. dikkati değerlendirme yeteneğini reflesksleri ve düzenleme yeteğini azaltır.
Yaşlılarda günlük alkol dozu kişiye ve fiziksel duruma göre değişirse de erkekler için 50 gramın altında kadınlar için 30 gram olmalıdır.
Tweetle
Bizi Takip Edin
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder