YEMEK PİŞİRMEDE PÜF NOKTALAR ve BASİT BİLGİLER

Et suyu için kasaplardan alınacak İri sığır. kemiklerinden faydalanır.
Kemikten et suyu elde edilirken, et kokusunu kaybetmek için, tencereye su ile birlikte biraz havuç, kereviz ve bir baş soğan koyunuz. Sonra bu suyu tülbentle süzüp saklayın

koyarsınız.
Çorbalarda kullanılacak şehriye, gelince Her çeşit şehriye, tenceredeki su kaynamaya
başlayınca konur. Bir taşım kaynayınca ya kadar, yapışmaması için karıştırılır.
Sonra kendi başına kaynamaya bırakılır. Pişince ateşten indirilir.
ET YEMEKLERİ

Alacağınız etlerin erkek hayvandan olmasına dikkat edin. Dişi koyunların eti kokulu olur.
Koyun etinin en makbulü, ufak kuyruklu kıvırcık cinsine aittir.

hem de biçiminin bozulmaması için eti bir cisimle bağlayın.
Fırındaki etin kabına su koymayın. gerekirse pişme sırasında azar azar su eklersiniz
Kömür ateşinde ızgara yaptığımız etin yağı damlar ve sık, sık parlarsa, kömürün
üstüne tuz serpin.
DOMATESİN KABUĞU NASIL KOLAYCA SOYULU


ağır, ağır gezdirin Kabuk kolayca çıkacaktır.
BALIKLAR

Taze balığın, gözleri, Pırıl pırıl, solungaçları ise canlı pembe kırmızı renkte olur.
HAŞLAMASI İÇİN

Kaynamasına meydan vermeyin. Kaynamaya yakın harekette pişirin. Yoksa dağılır
Kapalı kapta pişirin. Ama kokusunu alması için suyuna biraz soğan, havuç, kereviz
atmayı ihmal etmeyin.
Balığın eti kılçıktan ayrıldığında pişmiş demektir. Yenileceği zaman haşlamanın suyunu dökün.
KIZARTMASI
Küçük balıklar bütünüyle, büyük balıklar ise dilim halinde kızartılır.

tavaya yapışacağından tavayı arada bir sallamakta yarar vardır.
Balığı doğrudan doğruya tuzlama Tuzunu una katın. Balığı daima kızgın yağa atın.
IZGARASI İÇİN

Soğan suyu sürülür ve maydanoz serpilirse çok daha nefis olur.

Pişerken çatlamaması için daha önceden iki yanını bıçakla çizin iri balıklar zaten ancak böylece içlerine kadar tam manasıyla pişer .
Kızartırken arada bir üstüne zeytinyağı gezdirin.
FIRINDA BALIK

sonra biraz beyaz şarap
eklemeyi ihmal etmeyin. Lezzetine lezzet katar.
SEBZELER

ederler Yalnız enginar hariç. Enginar haşlanırken tencere kapağı kapanmalıdır.
Havucu ise daima kaynar suya atın. Pişirince de hemen soğuk suyun altına tutun.
Rengini muhafaza eder.

Lezzet için sebzelerin hemen hepsini iki kere haşlamak gerekir. Önce tuzlu ve limonlu
suda haşlanan sebze içinde soğuk su bulunan bir tencereye alınır. Yeniden hazırlanan tuzlu, limonlu suda bir kere daha kaynatılır.

Hiçbir zaman ayrı tazelikteki sebzeyi birlikte pişirmeyin . Yarısı pişerse öbür yarısı
dağılacaktır.
ZEYTİN YAĞLILAR

koymalısınız
Zeytinyağlılara pişerken biraz şeker katmak esastır. Zeytinyağlı dolmalar
yapılarken, pirinç, fıstık, ve baharatla kavrulduktan sonra tencerenin kapağını hemen
kapatıp beş on dakika bekleyin. Böylece demlenen pirincin içine baharat kokusu tam

anlamıyla nüfus eder. Yoksa uçup gider. Hiç konulmamış gibi olur. Dolmanın dibinin
tutmaması için dibine ya asma yaprağı ya da ada asma, yaprağının sapı kafes gibi
dizilerek konur.
SALATALAR

lezzetli bir salata yapabilir. Salatanın görünümü sizin ev hanım lığın sofra bilginizin
ve zevkinizin en önemli bir göstergesidir.

Konuk Yazar zerrin.ce
Tweetle
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder