KATI ve SIVI YAĞLAR İÇİNDEKİ MİNERALLER - VİTAMİNLER
Uzmanlar, yağlar hakkında sürekli
araştırma yapıyorlar. Fakat, hangi yağ daha sağlıklı bu konuda hepimizin kafasında soru
işaretleri var. Soya veya fındık , kanola derken kafamız iyice karıştı.
Vücudumuza aldığımız yağlar, A, D,K,E vitaminlerini almamızı sağlıyor. Vücut ısımızı ayarlıyor ve organlarımızı koruyor. İşte, bu nedenle yağ alımı çok önemlidir. Bu nedenle, yağlar hakkında bilimsel araştırmalara bir kulak verelim istedik.
Vücudumuza aldığımız yağlar, A, D,K,E vitaminlerini almamızı sağlıyor. Vücut ısımızı ayarlıyor ve organlarımızı koruyor. İşte, bu nedenle yağ alımı çok önemlidir. Bu nedenle, yağlar hakkında bilimsel araştırmalara bir kulak verelim istedik.
Uzmanlar, günlük olarak aldığımız yağın beslenmemizin yani alınan kalorinin %25-30’u
kadar olması gerektiğini söylüyor. Yetişkin bir erkekte, bu toplam 8 yemek
kaşığı, kadında ise yaklaşık 5 yemek kaşığı kadar yağ alması demektir.
Yağlar, doymuş, çoklu doymamış ve tekli doymamış olarak
sınıflanıyor. Çoklu doymamış yağlar en fazla faydası olan yağlar olarak kabul
ediliyor. Omega-3, omega-6 yağ asitleri bu yağ türünde bulunuyor.
Ceviz, keten, soya, kanola yağı ile yağlı balıklarda en fazla bulunan yağ asitleridir. Bu yağ asitleri, kolesterolden, kalp hastalıklarına ve serbest radikallere karşı bariyer görevi görürler. Bu nedenle uzmanlar, hafta da bir kez yağlı balık yemeği öneriyor. 1 avuç cevizde alınması gereken bu yağ asitlerini veriyor. Soya ve kanola yağında, son yıllarda genetik oynamalar yapıldığından uzak durmakta fayda vardır.
Ceviz, keten, soya, kanola yağı ile yağlı balıklarda en fazla bulunan yağ asitleridir. Bu yağ asitleri, kolesterolden, kalp hastalıklarına ve serbest radikallere karşı bariyer görevi görürler. Bu nedenle uzmanlar, hafta da bir kez yağlı balık yemeği öneriyor. 1 avuç cevizde alınması gereken bu yağ asitlerini veriyor. Soya ve kanola yağında, son yıllarda genetik oynamalar yapıldığından uzak durmakta fayda vardır.
Omega-6 yağ asitleri, mısır, ayçiçeği, soya yağında bulunur. Omega-6
kaynağı olarak süt ve süt ürünleri de, kırmızı ve tavuk etinde, yumurtada da
bulunur. Fakat, uzmanlar, omega-3 yağ asidini daha fazla almak, omega-6’yı
sınırlı şekilde tüketmenin daha faydalı olduğunu söylüyor. Eğer herhangi bir
rahatsızlığınız varsa, doktorunuzdan alacağınız tavsiyeye göre yağ kullanmak
önemlidir. Fakat, bilim adamları, ceviz, kanola, keten, ayçiçeği, mısır yağlarını öneriyor.
ZERRİNCE__
Tweetle
Bizi Takip Edin
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder