8 Mart 2015 Pazar

Sağlık Bilgileri - Hava ve çevre kirliliği



İNSAN SAĞLIĞINI ETKİLEYEN HAVA ve ÇEVRE KİRLİLİĞİ



Türkçe'de,  kirlilik   dediğimiz  sözcüğün   Fransızca  ve İngilizce'deki   karşılığı  pollution'u dur.
Fransızların  Larausse  Sözlüğü,  pollution'u   sağlığı  aykırı   kılma  eylemi  şeklinde  tanımlar.
Görülüyor  ki,   yalnız  insanların   değil,  hayvanların,  bitkilerin,  kısaca  tüm  canlıların,  hatta cansızların  bile  yaşamını,  varlığını  tehdit  eden   bir olayla  karşı  karşıyız.

Ülkemizde  önceleri,  yakıtların,  daha çok  taş  kömürü  dumanlarının  neden olduğu  hava  kirliliği  üstünde  duruluyordu  ve  ilk  alarm   çanları   Ankara'da  çalmıştı.  Daha sonra  gelişen  olaylar,  insan  ve   canlı  sağlığını   yalnız  hava  kirliğinin  değil,  kısaca  su  kirliliği  dediğimiz deniz   ve ırmak   kirliliğinin  ve  toprak  kirliğinin  de  tehdit  ettiğini   ortaya   çıkardı.

Denizlere   ve  ırmaklara  dökülen   sanayi  atıkları,  yanan,  batan,   kazaya  uğrayan  tankerlerden  deniz,  balıkları,   deniz  ürünlerini   bitkileri,  öldürmekle   kalmıyor.  besinler  kanıyla    insan  bedenine   geçiyor   zehirlenmelere,  başta   kanser  olmak  üzere  tehlikeli   
hastalıklara  yol  açıyor. 

Kirlilik,   meyveler,  Sebzeler  ve  gerek  etini gerekse  ürünlerini   tükettiğimiz  hayvanlar  kananıyla  da  insanlara  geçip  tehlike  doğuruyor. 
Bilindiği  gibi,  sulardaki  zararlı   maddeler,  sulama  niticesinde  sebze  ve  meyvelere  geçiyor. 
Ayrıca   tükettiğimiz   sebze  ve  meyvelerin  üretiminde  kullanılan   yabay  gübreler,  tarımsal   ilaçlar  da   zehirlenmelere,   çeşitli   hastalıklara   neden  oluyor. 

Bir  başka  tehlike  de   hayvancılıkta  kullanılan   hormonlardan  doğuyor.  Büyükbaş,  ve küçük baş  hayvanları   kısa  zamanda  büyütüp  et  verimini   artırmak   ya da   çeşitli  hastalıklara  yakalanmalarını   önlemek  için   hormondan   yararlanıyor.
İşte  bu  hormonlarda  bulunan  bazı   maddeler   insan  bünyesine   geçerek  zehirliyor. 
Besinlerin  yalnız  üretimi  sırasında  değil ,  depolanması,  ambalajlanması,  tüketiciye  intikali  sırasında  kullanılan   malzemelerin  Yapısı   da   önem  taşıyor.  

Plastik  kaplar,   kurşun kapsüllü  şişeler  gibi .  Zehirlenmeyi doğuran  nedenlerden  biri de, bazı
besin maddelerinin  ve içeceklerin   içine  katıları,   boyalar, tat   verici,  koku  verici  maddelerdir.
Evde kullandığımız   kimi  mutfak  malzemeleri  de   sağlığımızı   tehdit  ediyor.  Eskiden  yalnız  bakırdan   korkulurdu  Giderek  alüminyum   tava  ve tencerelerin,   amyatlı  gerençlerin  de  sağlığı   tehdit ettiği  anlaşıldı   Öyle   ki  inşaata   kullanılan   amyatlı  yapım  ve izalasyon  malzemeleri ,  gerekli  önemler  alınmadığında   taktirde  toksik  etkiler   yapıyor.

Yukarıdaki kısa açıklamadan  onra, kirlilik sorununa biraz daha ayrıntılı olarak ilgi gösterelim.

Konuk Yazar Zerrince__




Share
Bizi Takip Edin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder