1 Nisan 2017 Cumartesi

Osteoporoz Tedavi Türleri




OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ) TEDAVİ ŞEKİLLERİ , DURDURULMASI

Osteporoz tedavisinin amaçları: 
- Kırıkları önlemek, 
- Kemik mineral, yoğunluğunu arttırmak 
- Kırığa bağlı gelişen yan etkileri iyileştirmek.Yaşam kalitesini artırmak.

Tedavideki öncelik tabii ki kemik erimesi gelişmesini önlenmektedir. Kemik erimesi gelişmiş ise erken dönemde hemen tedavisine başlamakta önemlidir. Kemik erimesi tedavisinde ilaçlar ve ilaç dışı bazı uygulamalar yer almaktadır.




Kalsiyum İlaçlar Kalsiyum hayatın tüm evrelerinde kemik yapımı ve kemiğin desteklenmesindeki ana minerallerinden biridir. 
Kalsiyum alımı ve kemik mineral yoğunluğu arasında sıkı bir ilişki vardır. Kalsiyum alımının artması daha yüksek kemik kitlesi elde edilmesini sağlamaktadır. 

Kemik erimesi açısından bir riski bulunmayan 50 yaşından genç menepoza girmemiş kadınlar ve erkekler ve günlük olarak normalde 1000 mg kalsiyum almalıdır. 



Günlük olarak süt ve peynir. kalsuyum içereği zengin ürünlerin tüketilmesi kırık riskini azaltmaktadır. 
Ayrıca kalsiyum yeşil yaraklı sebzele, soya fasülyesi, fındık, pekmez ve deniz ürünlerinin içerisinde de bol miktarda bulunmaktadır. 

Tuz,çok yoğun Protein ve kafein kalsiyumun idrar atılımını artırarak vücutta kalsiyum azalttır.Günlük alınan kalsiyum gıdalar ile karşılanamıyorsa ilaç olarak alınabilmektedir. Günlük kalsiyum tüketimi için önerilen bir bardak süt yoğurt, elli gram beyaz peynir.ve yeşil yapraklı sebzelerdir.



D Vitamini kalsiyum emilimini artırarak kemik erimesi gelişimine engel olmaktadır. Elli yaşından genç bireyler günde dört yüz - sekiz yüz IU D vitamini almalıdır.

Her yaş kalsiyum ve D Vitamini alımı önemlidir. Özellikle kemik gelişiminde olduğu çocukluk döneminde çok daha önemlidir. D vitamini kaynakları arasında süt ve süt ürünleri balık, balık yağı, deniz ürünleri, yumurta, karaciğer, tereyağ gibi gıdalar yer almaktadır. 

Eğer kişi diyet ile yeterince kalsiyum ve vitamin alamıyorsa mutlaka desteklenmelidir.

Hormon Tedavisi Özellikle menepoz semptomları olan erken yaşta menepoza girmiş kadınlarda osteoporozun önlenmesi amacıyla kullanımı önerilmektedir. 
Çünkü menepozla birlikte azalan ostrojen ile kemik yıkımı artmaktadır, bu nedenle hedef eksilen östrojen hormonunu yerine koymaktadır.


Ostrojen hormonu progesteron ile birlikte yada tek başına kontrollü olarak önerile bilir. Hormon tedavisi kemik yıkımını önler ve kalp hastalıkları riskini azaltır. 
Mutlaka doktor kontrolünde alınmalıdır. 

 Bifosfanatlar Alendronat risedronat ve etidronat gibi içerikleri bulunan ve en sık tercih edilen ilaçların başında bu grup gelmektedir. 
Bifosfanatlar kemik yapım hücelerinin çalışmasını arttırırlar, böylece daha fazla kemik kaybını önler ve kayıp kemiklerin yerinin doldurulmasına yardımcı olurlar, kemiğin kırılma riskini azaltırlar.
Bu ilaçlar, haftalık, aylık veya yıllık olarak alına bilmektedir. Hangisinin tercih edileceğine hasta hekim birlikte karar vermelidir. 


Bu ilaçların çoğunun alımı sırasında dikkatli olunması gereken bazı kurallar vardır, ilk başta bu ilaçlar, bol su ile oturur pozisyonda alınmalıdır, çünkü bifosfanatlar yemek borusunda ciddi tahribata neden olduğundan hastanın bu ilacı aldığında ve aldıktan bir süre sonrasında da ayakta durması veya oturması uygundur. ilaçların yine çoğu aç karna alınmaktadır. 

Mide yan etileri yanında kabızlık ve ishalde, görülebilir. Yine çene bölgesinde şişlik ağrı veya uyuşma meydana gelebilir. Bu durumda acilen hekime başvurulması uygundur. 
Ayrıca bifosfanatları alınırken mutlaka düzenli diş kontrolü ve bakımı şarttır. 

Herhangi bir nedenle diş tedavisi alınırken de bu ilacın kullanıldığı diş hekimine bildirilmelidir. Bifosfanat ilaçlar vücutta kalsiyum düşebileceği için mutlaka kalsiyum D vitamini ile birlikte verilmelidir.


Denosumab Bu ilaç bifosfanat alamayan hastalar için bir seçenek oluşmuştur. Yıllık iğne tedavisi şeklinde verilmektedir. 
Tedavi genelde hastane ortamında yapılmaktadır. 

 PARATİROİD HORMON TEDAVİSİ Bu hormon kalsiyum seviyesini ayarlamaktadır, özellikle yaygın omurga kırığı olan ve diğer tedavilerden fayda bulamayan hastalarda tercih edilmektedir. 

 STRONSİYUM RANELAT Yan etkileri bakımından özellikle kalp hastalıkları açısından yüksek riskli hastalarda kullanımı önerilmez. 

 DİĞER İLAÇLAR Henüz tedavi etkinliği bilinmeyen bazı ilaçlar vardır.Bunlar ipriflavon tibolon,osteoprotogerin, stronsium,büyüme hormonu, büyüme faktörleri eser.elementler. statinler ve K Vitaminidir. 



İLAÇ DIŞI YAKLAŞIMLAR KAPSAMINDA<
Beslenme Kalsiyum Günlük kalsiyum tüketimi için önerilen bir bardak yoğurt,50 gram beyaz peynir ve yeşil yapraklı sebzelerdir.

D Vitamini Kaynakları süt ve süt ürünleri,balıklar, balık yağı, deniz ürünleri, yumurta,karaciğer,tereyağı,gibi gıdalardır. Ancak D Vitamini için gıdalardır. Ancak D vitamini için gıdalardan önce güneşlenmek D vitamini eksikliğini giderecektir.


Protein İçeren Gıdalar.Protein alımı çocuk döneminde kemikte büyüme ve kemik kitlesinde birikim sağlamaktadır. Et,süt,tahıllar,sebzeler, ve kabuklu yemişler en dönemli protein,kaynaklarıdır. Erişkinler için önerilen protein miktarı,1 gram kg /gündür.


Fosfor Kemiğin Şekillenmesinde kalsiyum gibi ara elementlerden biridir.Hem kalsiyum hemde fosfor,kemik için önemlidir. et balık,yumurta,süt,ve ürünleri gibi proteinden zengin gıdalar bol miktarda fosfor içermektedirler.

Flor Kemik yapımını artırır.Aşırı alımı ise kemikleri zayıflatır.Özellikle çay ve deniz,ürünlerinden somon bol miktarda flor içermektedir.

Diğer Vitaminler Miineraller C vitamini az alınırsa kemik doku zayıflar.K vitamini az alınırsa kemik doku zayıflar. K vitamini özellikle meyveler başta olmak üzere pek çok besinde bulunduğu için yetmezliği sık görülen bir durum değildir. Çinko özellikle çocukların kemiklerinin gelişiminde önemlidir. Aşırı tuz tüketimi kemik erimisine neden olmaktadır.Tuzun gıdalarla azaltılması.bu nedenle oldukça önemlidir.



Tuzun yoğun olduğu gıdalardan sodyum alındığı için fıstık,cisp,et suyu tabletleri pastırma,sucuk,salam, gibi gıdalardan uzak durmak kemik erimesi tedavisinde önemlidir. Yüksek potasyum içeren diyet kemiklerin gücünü artırmaktadır. Patasyum içeren gıdalar.deniz ürünleri,meyvelerin büyük bir kısmı sebzeler ve tahıllardır.

Beslenme ile ilişkili Diğer Etkenler Kafein alımı kemik erimesi için bir risk faktörüdür Çünkü kafein,kalsiyum,magnezyum gibi minerallerin İdrardan atılımına neden olarak kemiği zayıflatır.Yüksek miktarda alkol tüketimi kemiği zayıflatır.ve kırık gelişmesine neden olur. Sigara kalsiyum emilimini azaltıp,kemik yıkımını artırarak kemik erimesine neden olmaktadır.


BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kemik Erimesi (Osteoporoz) Tedavi Şekilleri








Kemik Erimesi Hastalık Teşhisi











Diş Sağlığı ve Korunması






Aloe - Vera Faydaları








Pratik Faydalı Bilgiler - Ev Eşyaları için.










Pratik Faydalı Bilgiler - Lekeler vs.







Çay - Bal - Dereotu faydaları











Hormonlar ve vücut üzerinde etkinlikleri









Mucize meyva Böğürtlen ve Yararları











Bizi Takip Edin

Share

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KATEGORİLER (Konulu)








.