29 Nisan 2015 Çarşamba

Koku alamama nedenleri ve tedavisi

;
KOKU  ALAMAMA  NEDENLERİ  VE TEDAVİSİ

İnsanlardaki   koku duyusu tam  anlamıyla anlaşılamamış  olsa da  kokunun tat  duyusuna da
katkısının  olduğu  bir  gerçektir.  Beslenme  bozukları,  iştahsızlık  ve depresyon  gibi  durumlar  ciddi  koku  bozuklukları  bulunan  kişilerde  olabilecek sorunlardan  bazılarıdır.



 Koku  alma  bölgesi   burun  boşluğunun   üst  kısmında  yer  almaktadır. Koku alma  ile ilgili
ileti  sinyalleri  yaklaşık   yirmi  beş  milyon  reseptör  bulunan koku bölgesi   epitelinde  başlar 
ve  beynin  ön  lobundaki  koku  merkezine  oluşur. 
                                             
Koku   moleküllerinin  suda  çözünebilirlik ve düşük molekül  ağırlığı  gibi  belirli   özelliklere 
haiz  olması   gerekmektedir. 

Koku  merkezinde  60 mikron  kalınlığındaki  tüylü  hücreler  üzerinde  bulunan reseptörlere 
özel  proteinlerle  bağlanan  moleküller  tepkimeye  neden olmaktadırlar  burun tavanında yeralan koku termalinde  de de  elektiksel  impuls'a  dönüşerek  üst koku  merkezine  doğru  yönelirler.
 merkezine  doğru  yöneliler   İnsanların  bir çoğu  2000 kadar  kokuya ayırt edilebilir.

Kişinin  her  iki  burun  deliği de, sağlıklıysa  kokuların  ne taraftan  geldiği   algılanabilir.  Yaş ilerledikçe   koku alma yeteneği  azalmaktadır. ve bu durumun  koku  bölgesinin  bozularak  

küçülmesi  burun  tıkanıklığı   ve  sinirsel   zedelenme  gibi  çeşitli   sebepleri  vardır.  Koku  kaybı  yaşaması ile  Tat  duyusu  negatif  etkilenir  ve   iştahsızlık  baş  gösterebilir. 

Yaşlı  kişilerde   beslenme  bozukluğu  ve depresyon  gelişebilir.
Besin  zehirlenmesi  ve ya  gaz  solunmasına  bağlı   gelişen  zehirlenmeler  yani  sağlık   açısından  güvenlik   sorunları   olabilir.


Koku  bozukları  terinleri
Anozmi  Hiç koku almamak.
Hizpozmi  az koku almak
Parozmi   Alınan  kokunun kötü  hissedilmesi
Fantozmi Koku olmadığı  halde  kötü koku algılanması
Kakozmi  Kötü  koku  alınması
Agnozi  Koku alınmasına  rağmen ayırt  edilememesi  sınıflandırılmanmassı


Koku  alamama ile  ilgili tanı
Koku alamama  sorunu ile ilgili  tanı için  Kulak boğaz burun  muayenesi  ve ayrıntılı  öykü  alınması   kullanılan  ilaçlar  ve   hastalıkların  varlığı  gibi  durumlar  belirlendikten  sonra  Mr  ve  tomografi  çekilebilir.


Psikiyatrik, ve nörolojik   konrollerin  de  yapılması  gerekebilir  kulak burun  boğaz  radyolojik   sonuçları   normal  çıkan  hastalarda  alkol butanol koku eşik testi  pennsylvania  koku testlerinden  herhangi biride yapıla bilir. ilaveten  daelektroolfaktometre  klinik  muayenede  yapıla bilir .

Koku  bozukluğunun  yaşlı  bireylerle  burun sünizit  ya da   kafada tümör   gibi  nörolojik  hastalıklardan,  alzheimer  hastalığından  kaynaklana  bileceği de   unutulmamalıdır. 

Sorunun  nedenine   yönelik  tedavi  yapılmalıdır. Özellikle burun boşluğunu tıkayacak şekilde mekenik  nedenler,  Kulak  burun boğaz  uzmanları  tarafından  değerlendirilmelidir.




Koku almaya  etki eden faktörler
Koku alabilmek için  ya  da  koku bozukluğu yaşanmaması  için  her şeyden  evvel, koku  moleküllerinin  koku  bölgesine  ulaşmasını   sağlamak  için   burun  boşluğunu  kapatan  ödem  
ve  iltihap  yapan  faktörlerin  olmaması   gerekmektedir.  Bu faktörler  kemik  ve kıkırdak eğriliği  burunda et,  alerjik,  nezle,  sünizit, ve üst  solunum  yolu enfeksiyonu  gibi sorunlardır.

Bu ana  faktörlerin  yanı  sıra  Yaşlılık ilaçlar ve toksin nedenler  Soğuk algınlığı  türünde geçirilmiş  olan  virüs  enfeksiyonları   Alzheimer ve parkinson gibi  nörolojik  hastalıklar
Burun  sünizit,  veya   kafa  içi  urları   kaza  sonucu  yaşanan  kafa  travmaları   Şişmanlık,

ya da  diyabet ile  ilgili  hormonal,  bozuklukları  gibi  sistematik  hastalıklar  Diş  ve dişeti enfeksiyonları  Kanser tedavisindeki   Radyoterapi  Psikiyatrik bozukluklar ile  Doğuştan  ya da  sonradan gelişen  nedeni  belirlenemeyen   koku  bozukluğu.




Bizi Takip Edin

Share

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KATEGORİLER (Konulu)








.