YEMEK PİŞİRMEDE PÜF NOKTALAR ve BASİT BİLGİLER
Lezzetli bir çorba pişirmek istiyorsanız, içine et yada tavuk suyu koymanız şarttır.
Et suyu için kasaplardan alınacak İri sığır. kemiklerinden faydalanır.
Kemikten et suyu elde edilirken, et kokusunu kaybetmek için, tencereye su ile birlikte biraz havuç, kereviz ve bir baş soğan koyunuz. Sonra bu suyu tülbentle süzüp saklayın
Et suyu bir israf değil, tam tersine, bir tasarruf yoludur. Çünkü çorbaya daha az yağ
koyarsınız.
Çorbalarda kullanılacak şehriye, gelince Her çeşit şehriye, tenceredeki su kaynamaya
başlayınca konur. Bir taşım kaynayınca ya kadar, yapışmaması için karıştırılır.
Sonra kendi başına kaynamaya bırakılır. Pişince ateşten indirilir.
ET YEMEKLERİ
Hangi cins olursa olsun, etlerin yumuşak ve lezzetli olabilmesi için 2 4 gün buzdolabında beklemiş olması lazımdır.
Alacağınız etlerin erkek hayvandan olmasına dikkat edin. Dişi koyunların eti kokulu olur.
Koyun etinin en makbulü, ufak kuyruklu kıvırcık cinsine aittir.
Şiş pirzola, bonfile, biftek, gibi ızgaralık etlerin daha yumuşak ve daha lezzetli olması
hem de biçiminin bozulmaması için eti bir cisimle bağlayın.
Fırındaki etin kabına su koymayın. gerekirse pişme sırasında azar azar su eklersiniz
Kömür ateşinde ızgara yaptığımız etin yağı damlar ve sık, sık parlarsa, kömürün
üstüne tuz serpin.
DOMATESİN KABUĞU NASIL KOLAYCA SOYULU
Kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde
ağır, ağır gezdirin Kabuk kolayca çıkacaktır.
BALIKLAR
Balıklar ne kadar taze ise o kadar makbul, o kadar lezzetlidir. Taze balığın,
Taze balığın, gözleri, Pırıl pırıl, solungaçları ise canlı pembe kırmızı renkte olur.
HAŞLAMASI İÇİN
Beyaz etli balıklar seçilir. Levrek, kırlangıç , kefal, gibi Balık soğuk suya atılır.
Kaynamasına meydan vermeyin. Kaynamaya yakın harekette pişirin. Yoksa dağılır
Kapalı kapta pişirin. Ama kokusunu alması için suyuna biraz soğan, havuç, kereviz
atmayı ihmal etmeyin.
Balığın eti kılçıktan ayrıldığında pişmiş demektir. Yenileceği zaman haşlamanın suyunu dökün.
KIZARTMASI
Küçük balıklar bütünüyle, büyük balıklar ise dilim halinde kızartılır.
Kızartmalık balığı önce bir araya batırın, sonra, unlayın Çıtır, çıtır, olurBalığı unlamadan tavaya atarsanız anında yapışır. Taze balık ne kadar Unlu gene bir miktar
tavaya yapışacağından tavayı arada bir sallamakta yarar vardır.
Balığı doğrudan doğruya tuzlama Tuzunu una katın. Balığı daima kızgın yağa atın.
IZGARASI İÇİN
İrice ve yağlı balıkları seçmelisiniz. Pişmeden iki saat kadar önce üstüne zeytinyağı,
Soğan suyu sürülür ve maydanoz serpilirse çok daha nefis olur.
Pişerken çatlamaması için daha önceden iki yanını bıçakla çizin iri balıklar zaten ancak böylece içlerine kadar tam manasıyla pişer .
Kızartırken arada bir üstüne zeytinyağı gezdirin.
FIRINDA BALIK
Fırın orta ısıda olmalıdır. Tepsiye gönlünüzce donattıktan
sonra biraz beyaz şarap
eklemeyi ihmal etmeyin. Lezzetine lezzet katar.
SEBZELER
Sebzeleri haşlarken tencerenin kapağını açık bırakırsanız kendi renklerini muhafaza
ederler Yalnız enginar hariç. Enginar haşlanırken tencere kapağı kapanmalıdır.
Havucu ise daima kaynar suya atın. Pişirince de hemen soğuk suyun altına tutun.
Rengini muhafaza eder.
Lezzet için sebzelerin hemen hepsini iki kere haşlamak gerekir. Önce tuzlu ve limonlu
suda haşlanan sebze içinde soğuk su bulunan bir tencereye alınır. Yeniden hazırlanan tuzlu, limonlu suda bir kere daha kaynatılır.
Karnı bahar haşlanırken beyazlığını kaybetmemesi için üstüne bir tülbent ve tabak gibi bir ağırlık konur. Sebzenin tamamının suda kalması için. Enginar çiğken iyice soyulup , göbeği kaşıkla alındıktan sonra, bir limonun içi ile her tarafı ovulursa rengi kararmaz.
Hiçbir zaman ayrı tazelikteki sebzeyi birlikte pişirmeyin . Yarısı pişerse öbür yarısı
dağılacaktır.
ZEYTİN YAĞLILAR
Zeytinyağlı yemekler çok tuz kaldırmaz. Onun için diğer yemeklere oranla daha az tuz
koymalısınız
Zeytinyağlılara pişerken biraz şeker katmak esastır. Zeytinyağlı dolmalar
yapılarken, pirinç, fıstık, ve baharatla kavrulduktan sonra tencerenin kapağını hemen
kapatıp beş on dakika bekleyin. Böylece demlenen pirincin içine baharat kokusu tam
anlamıyla nüfus eder. Yoksa uçup gider. Hiç konulmamış gibi olur. Dolmanın dibinin
tutmaması için dibine ya asma yaprağı ya da ada asma, yaprağının sapı kafes gibi
dizilerek konur.
SALATALAR
Salatanın en önemli yanı süslenmesi Herkes harcını yeterli miktarda koyduktan sonra
lezzetli bir salata yapabilir. Salatanın görünümü sizin ev hanım lığın sofra bilginizin
ve zevkinizin en önemli bir göstergesidir.
Siyah, yeşil zeytin, kesilmiş kırmızı turp, dilimlenmiş limon bir kaç yaprak maydanoz ya da tere otu. Resim güzelliğinde bir salata hazırlamanıza kafi gelecek.
Konuk Yazar zerrin.ce
Tweetle
Bizi Takip Edin
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder