29 Eylül 2014 Pazartesi

Pratik Bilgiler - 03



GENEL PRATİK BİLGİLER - 03



DİBİ YANIK TENCERE
Dibi çok fazla yanmış tencereye bol miktarda soda koyun az miktarda su ekleyin ve bir gece bekleyin.




EMAYE KAPLAR
Emaye kaplarınızı, içine patates kabukları atılmış suda 2-3 dakika kaynatıp daha sonra deterjanlı su ile yıkarsanız, pırıl pırıl olduğunu göreceksiniz.




CAM MAMULLERİ TEMİZLİĞİ

Cam, avize, ayna gibi eşyalarınızı su, mavi ispirto,sirke ve bir iki damla sıvı deterjan karışımı ile silerseniz pırıl pırıl olduğunu göreceksiniz.
İşe başlamadan önce mutlaka ellerinizi yıkayın



















İster kırık ya da çatlak, ister sağlam olsun tüm malzemelerin yıkama işlemi sırasında deterjan artığı kalmamasına dikkat edin.



KİREÇ TORTUSU

Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, 15 dakika kadar içinde sirke kaynatın. 

Yine aynı şekilde
Su koyup kaynattığınız kapların iç kısımları zamanla kireçle kaplanır. Sivri uçlu bir bıçakla ne kadar kazırsanız kazıyın, bu kireç tabakasını tam olarak çıkartmanız mümkün değildir. En iyisi, bu kapların içine soyduğunuz patates kabuklarını koyup uzun süre kaynatmaktır.







KRİSTALLER
Kristallerin ışıl ışıl parlaması için, yıkadıktan sonra durulama sırasında sirkeli suya batırın. Göreceksiniz bardaklarınız, kadehleriniz pırıl pırıl olacaktır.




ŞARAP LEKESİ
Şarap lekesini çıkarmak için, oksijenli suyla tampon yapın ya da lekenin üzerini örtecek şekilde tuz serpin ve bir süre bekletin, daha sonra yıkayın.



PANCAR LEKESİ
Masa üzerindeki pancar lekesini çıkarmak için bir ekmek parçasını suyla ıslatın, düz bir yüzeye yerleştirin ve örtünün lekeli kısmını ekmek parçasının üzerine koyun ve yine ıslatılmış bir ekmek parçasını üzerine yerleştirin. Ekmekler lekeyi emecektir.
















TEFLON TAVA LEKELERİ

Teflon tavanızda oluşan lekeleri temizlemek için bir bardak suya iki çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın. Bunu tavanızın içine dökün, 10 dakika kaynatın.







MUM KALINTILARI
Masanızın üzerine damlayan mumları çıkarmak için lekenin üzerine neft döküp 5 dakika bekleyin sonra nemli bir bezle silin.



ÇAMAŞIR APRESİ
Yeni çamaşırlarınızın apresini bozmak için, bunları sodalı veya tuzlu ılık suya batırın.












AMPULLERİN TEMİZLİĞİ

Ampullerinizin en iyi temizleyicisi alkoldür. Ancak ampulün yüzeyi pütürlüyse bir kesilmiş soğan parçasıyla silin, sonra nemli bir bezle temizleyin. Ampulü temizledikten sonra ışığı yakmadan, üzerine bir iki damla parfüm sürün. Eviniz mis gibi kokacaktır.

SERAMİK YER KAROLARI
Seramik yer karolarını, suya bir miktar pastorize süt katarak temizlerseniz, karolarınız hem daha iyi temizlenecek hem de pırıl pırıl parlayacaktır.



ÇELİK TENCERELER
Kararan çelik tencereleri yarım limonla ovup daha sonra deterjanla yıkayıp durularsanız pırıl pırıl olduğunu göreceksiniz.



TARAKLAR-FIRÇALAR
Tarak ve fırçalarınızı sulu amonyak içinde  yıkayıp temizleyin



CEVİZ LEKESİ


Taze ceviz lekesini çıkarmak için, eller önce bir, iki dakika sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur. Sonra soğuk suyla ovulur ve yıkanır.












BEYAZ ÇAMAŞIRLAR
Beyaz çamaşırlarınızı kaynattığınız suya birkaç yumurta kabuğu atarsanız kar gibi beyaz olmalarını sağlarsınız.


ŞİŞE ve KAVANOZLAR
Ağzı dar şişe kavanoz temizlemek için biraz deterjan, biraz su ve bir kaşık pirinçle çalkalayın.



KOT PANTOLON RENGİ
Kot pantalonlarınızın renginin devamlı olarak açılmasını istemiyorsanız, yeniyken içine bol miktarda tuz atılmış soğuk suda 12 saat kadar bırakın. Renginin belirgin bir sabitlik kazandığını göreceksiniz.


AYNA TEMİZLİĞİ
Top haline getirdiğiniz gazete kağıdını, 2 ölçü su ve 1,5 ölçü sirke karışımına batırarak bununla aynanızı silin, sonra kuru bir bezle kurulayın.



MUM KALINTILARI
Örtülerinize damlayan mum lekelerini, önce kazıyarak çıkabildiği kadar çıkarın. Sonra örtünüzü yıkayıp, lekenin olduğu yerin iki yüzüne kurutma kağıdı koyarak sıcak ütü ile ütüleyin.



PAS LEKESİ
Pas lekesi özellikle pamuklu kumaş üzerindeyse çıkması imkansızdır. Ancak sentetik kumaşlarda tuz ve limon karışımıyla bu lekelerden kurtulabilirsiniz. Son olarak içine az miktarda amonyak katacağınız suyla silerseniz, lekenin yok olduğunu göreceksiniz.



ÇAY LEKESİ
Beyaz çamaşır üzerindeki çay lekelerini limon suyuyla silin, sonra soğuk suyla durulayın. Leke renkli kumaş üzerinde ise ve leke yeniyse yumurta sarısını suyla karıştırarak ovuşturun. Eğer leke eskiyse, gliserinli suyla silmeniz gerekir. Halı üzerindeki çay lekelerini ise eşit ölçüde alkol ve sirke karışımı ile giderebilirsiniz.









Share
Bizi Takip Edin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KATEGORİLER (Konulu)








.