28 Eylül 2014 Pazar

Pratik Bilgiler - 02



GENEL PRATİK BİLGİLER - 02

SAKSI ÇİÇEKLERİ VE SİNEKLER
Evdeki saksı bitkilerinizi ufak sineklerden korumak için toprağına bir diş sarımsak gömün.



VAZODA ÇİÇEKLER
Satın aldığınız kır çiçeklerinin daha uzun süre dayanarak vazoda güzelliklerini korumasını istiyorsanız, suyuna birkaç damla çamaşır suyu koyun. Daha uzun ömürlü olacaklardır.



KIRIK- ÇATLAMIŞ TABAKLAR
Tabak, kupa vb. mutfak gereçlerinizden kırılmış, çatlamış olanlar yeterince temizlenmezse, bakteri ve mikroorganizmaların üremesi için ortam sağlayacağından böyle araç gereçleri kullanmayın.


VAZODA ÇİÇEKLER ve DAYANIKLIĞI
Çiçeklerin saplarını verev şekilde kesin, tuza batırarak bir müddet bekletin ve daha sonra vazoya yerleştirin. Daha uzun süre dayandığını göreceksiniz.

ÇATLAMIŞ PORSELEN EŞYALAR
Porselen yemek takımlarınızın çatlaklar nedeniyle kırılmalarını önlemek için çatlamış tabağı bir tencereye koyun ve tencereyi ağzına kadar süt ile doldurun. Çok kısık ateşte 45 dakika kaynatın ve soğumaya bırakın. Çatlaklardan eser kalmayacak. Aynı yöntemi porselen objeleriniz için de kullanabilirsiniz.



AYAK AĞRISINA CAM ŞİŞE
 Ayaklarınız ağrıdığı zaman boş bir şişe alıp bunu ayaklarınızla yuvarlamaya çalışın. Şişeyi hareket ettirmek ayaklar için masaj yerine geçer. Bu yöntem taban çöküklüğü için de iyi bir tedavidir.



MUTFAKTA YEMEK KOKUSU
Bazen yemek kokularıyla sarılıp,nefes alamayacak duruma gelen mutfağınızın güzel kokmasını ister misiniz? Bunun için, kalorifer üzerine koyduğunuz su dolu bir kabın içine birkaç damla güzel kokulu parfüm damlatın. Kalorifer yandığı sürece bu koku mutfağınıza yayılır.



BUZ DOLABI KOKUSU
Buzdolabınızdaki yiyecek kokularını gidermek için pamuk parçasının üzerine bolca vanilya dökün, sonra su dolu bir bardağın içine atarak buzdolabına koyun. Göreceksiniz artık kokular gidecek, dolabınız mis gibi kokacak.



BOYA-BADANA KOKUSU
Boya, badana işlerinden sonra eve sinen kokuları gidermek için, soğanları bölüp içinde soğuk su bulunan bir kaba bırakın. Ayrıca boya kokusu bulunan yere kuru ekmek parçaları koymak da işe yarayacaktır.



DUVARA ÇİVİ ÇAKMA
Duvara çivi çakacağınız zaman işaretlediğiniz yerin üzerine bant yapıştırın ve çiviyi öyle çakın. Böylece duvarın alçısını çatlatmamış olursunuz.



TIKANAN LAVABOLAR
Lavabonuz tıkandıysa pompa ile açmak için uğraşmayın. Kaynar sodalı suyu delikten dökün, lavabonız hemen açılacaktır.



FIRINLARDA KOKU
Fırınınıza sinmiş kötü yemek kokularını yok etmek için fırınınızın ortasına yarı yarıya su ve sirke ile doldurulmuş bir kap koyup fırınınızı birkaç dakika için ısıtın. Daha sonra soğutmaya bırakın.



GÖMLEK YAKALARI
Gömlek yakalarındaki kiri çıkartabilmek için, çamaşır makinasına atmadan önce sabun sürüp 15 dakika bekletin.

                                                                                                                                                          

SARARAN TER LEKELERİ Ütüde sararan terler hemen oksijenli su ile silinirse sararan yerler kaybolur.



KIZARTMA KOKUSU
Mutfağınıza sinmiş kızartma kokusunu yok etmek için ızgaranın üzerine defne yaprağı, ada çayı yaprağı veya kekik koyun.













KARNIBAHAR KOKUSUKarnıbahar pişirirken eve yayılan kokudan kurtulmak için pişirme suyuna bir parça tuz ve iki kaşık sirke ilave edip, suyun üzerinde köpük oluşumunu bekledikten sonra içine karnıbaharı atın. Evi saran kötü kokudan eser kalmadığını göreceksiniz.



SOĞAN-SARIMSAK KOKUSU
Ellerdeki soğan ve sarımsak kokusunu yok etmek için yapılacak en iyi şey haşlanmış patatesle ovmaktır.



TAZE BALIK
Parmakla bastığınızda iz kalmıyor, kaslar hemen düzeliyorsa, gözleri parlak ve lekesiz, solungaç kısımları kırmızı ise balık tazedir.



HAMUR KALINTILARI
Hamur işi ile uğraştığınız zaman mutfağınızın tezgahı kirlenir. İşiniz bitince tezgahı kolayca temizlemek için bir miktar tuz serpin ve nemli bir bezle silin. Böylece tezgahınız kolayca temizlenecektir.



MENEKŞE BAKIMI
Evinizdeki menekşelerin daha çok çiçek vermesini istiyorsanız, toprağına yumurta kabukları karıştırın. Böylece menekşeleriniz daha sağlıklı ve daha güzel çiçekler açacaktır.



ELDE SARIMSAK KOKUSU
Ellerdeki sarımsak kokusunu çıkarmak için avucunuza biraz tuz alıp, hafifiçe nemlendirdikten sonra iyice ovalayın. Sabunla da iyice yıkarsanız sarımsak kokusunun çıkmış olduğunu göreceksiniz. Soğan ve balık kokularını da bu şekilde çıkartabilirsiniz.



LİMON KABUKLARI
Değersiz olarak gördüğünüz limon kabuklarını güneşli bir yere koyup kurutursanız, özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı ovarken şaşırtıcı sonuçlar alabilirsiniz.



YIKANAN KUMAŞLARIN ÇEKMEMESİ
Pamuklu giysilerinizin çekmemesi için ilk yıkamada bir gece soğuk suda bekletin, sonra yıkayın.


MERMER TEMİZLİĞİ
Diğer döşeme türlerine göre daha özenli bir kullanım isteyen mermer, asla deterjan, amonyak, çamaşır suyu gibi kimyasal temizleyicilerle temizlenmemelidir. Bunun yerine içine biraz toz sabun koyacağınız ılık suyla temizleyeceğiniz mermerler, hem daha parlak olur hem de kimyasal ürünlerin verdiği zararlardan etkilenmez. Lekeler içinse, tuzdan yararlanabilirsiniz. Bol tuz üzerine birkaç damla limon sıkıp lekeli olan yere dökün ve kuru bir bezle ovun. Sonra da durulayın. Mermerleriniz pırıl pırıl olacaktır.







Share
Bizi Takip Edin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KATEGORİLER (Konulu)








.